Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Rozumiem Dowiedz się więcej

Bio Owies bezłuskowy (400 g)

Ziarno owsa bezłuskowego.

Poznaj zalety owsa (kliknij tutaj)

Wartości odżywcze dla 100 g produktu:
Wartość energetyczna – 389 kcal
Białka -12,6 g
Węglowodany – 59,8 g
Tłuszcze – 7,1 g
Błonnik – 5,6 g
Witaminy:
- witamina B1 – 0,52 mg
- witamina B2 – 0,17 mg
- witamina B3 (PP) – 2,4 mg
- witamina B6 – 0,96 mg
- witamina E – 1,0 mg
Składniki mineralne:
- Fosfor – 342 mg
- Wapń – 79 mg
- Magnez – 129 mg
- Potas – 355 mg
- Sód – 8 mg
- Żelazo – 5,8 mg

Nr artykułu    4294PL
Masa netto     400 g
Ilość szt. w kartonie    12
Ilość kartonów na warstwie    15
Ilość kartonów na palecie    90
PKWiU    01.11.33.0
Stawka VAT    8 %
EAN dla opakowania    5908259954417
Przydatność do spożycia od daty produkcji    1 rok

W związku z dostosowaniem etykiet do rozporządzenia UE nr 1169/2011 dotyczącego przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w poniższym linku przedstawiamy państwu odpowiednie informacje w postaci pliku PDF.

Prosimy o zapoznanie się z poniższym dokumentem - KLIKNIJ, ABY POBRAĆ PLIK.

powrót do kategorii produktu

POWRÓT DO SKLEPU

 


Ziarno owsa z grzybami i schabem

Składniki:

  • szklanka ziaren owsa
  • mała garść suszonych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 5 sporych pieczarek pokrojonych w duże plastry
  • 2 plastry schabu
  • łyżeczka sosu sojowo grzybowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • olej
  • sól

Przygotowanie:
Owies razem z grzybami gotować w osolonej wodzie przez 35 minut. Na oleju podsmażyć poszatkowaną cebulę, pokrojone mięso i pieczarki, lekko posolić. Ugotowany owies przecedzić, grzyby posiekać i dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać na patelni i doprawić sosami sojowymi, chwilę podsmażyć.

 

Pulpety z owsem a’la gołąbki

Składniki:
na pulpety:

  • szklanka ziaren owsa
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/4 główki małej kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej

na sos:

  • pół szklanki wywaru z warzyw
  • puszka krojonych pomidorów z bazylią
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ziarno owsa (wcześniej namoczone przez kilka godzin) ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 30 minut). Z kapusty wyciąć głąba, oderwać zewnętrzne liście, a resztę drobno poszatkować. Tak przygotowaną kapustę sparzyć na sitku i dokładnie odsączyć z wody. Na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. W misce wymieszać dokładnie ugotowany i odsączony owies, mięso, kapustę, cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą i wszystko przyprawić. Z przygotowanej masy uformować pulpety, a następnie lekko je obsmażyć.

Sos:  na patelnię wlać pomidory, 2 łyżki oliwy i wywar z warzyw, podusić razem ok. 3 minuty. Pulpety ułożyć w formie do zapiekania, podlać sosem i piec 45 min. pod przykryciem w 170 stopniach, a następnie bez przykrycia przez 10 minut.

Przepisy przygotowała Pani Alicja Pogonowska (www.kuchniaalisz.blogspot.com)

Więcej przepisów znajdziesz (tutaj)

 

Comments are closed.